Vinnaren av utmärkelsen Årets Changemaker 2018

Årets Changemaker 2018 går till Gabriella Kärnekull Wolfe för sitt stora engagemang och förmåga att få med sig andra i kampen mot sexuella övergrepp och prostitution. I samband med #metoo-rörelsen startade Gabriella uppropet #intedinhora, för kvinnor, transpersoner och barn med erfarenhet av prostitution. Sedan dess har uppropet utvecklats till en organisation och engagerat tusentals människor genom sociala medier och opinionsbildning.

- Jag brinner för jämställdhet och mitt fokus ligger på barns och kvinnors rätt att slippa våld och övergrepp. Jag har egna erfarenheter av övergrepp och jag ser hur barn och kvinnor i samhället fortsätter utsättas. Det gör mig arg. Men jag äts inte upp av min ilska, jag ser den snarare som min drivkraft. Det är ilskan över hur samhället ser ut som driver min vilja att förändra det, säger Gabriella.

Är du i behov av stöd och hjälp? Det finns många organisationer som kan ge råd och stöd. Du kan till exempel kontakta: BRIS, Föreningen Storasyster eller 1000 möjligheter. Här kan du läsa mer.

 

 

Den grymma juryn i Årets Changemaker 2018 är:

Katarina Walter, VD Antrop - "Unga behöver känna att det de gör spelar roll. De behöver känna i hela kroppen att de behövs för då kommer de fortsätta göra skillnad och det behöver världen!"

Johan Wendt, social entreprenör - "Alla kan göra skillnad och desto tidigare man får verktygen att försöka desto mer kan man åstadkomma. Oavsett vart livet för en så kan man då genom stora eller små insatser göra skillnad."

Ingrid Alexanderson, Hållbarhetschef Accenture - "Unga människor sitter inne på en enorm potential i både innovation och kreativitet. Jag är övertygad om att med rätt stöd kan deras lösningar till våra samhällsutmaningar skapa verklig förändring både på kort och lång sikt."

 


Om utmärkelsen Årets Changemaker 

Changemakers' Yard vill peppa unga changemakers som i det lilla vill göra skillnad, drömmer om att bli sociala entreprenörer och allt däremellan. Därför delar vi ut utmärkelsen Årets Changemaker som en del av Raoul Wallenberg Academys ungdomspris Ungt Kurage

Årets Changemaker går till ett samhällsförbättrande initiativ, idé eller projekt som en eller flera changemakers i åldern 16-25 år ligger bakom. Initiativet ska vara grundat i ett starkt samhällsengagemang, visa på kreativitet, problemlösningsförmåga och en vilja att engagera fler att göra skillnad.

Årets Changemaker 2018 vinner stöd av ett "Green Team" hos UX-designbyrån Antrop samt strategisk coachning från Accenture som genom sina respektive satsningar inom hållbarhet och samhällsengagemang stöttar projekt som påverkar vår värld till det bättre. Med hjälp av Antrops tjänstedesign och Accentures coachning kommer din idé kunna paketeras, maxa användarvänligheten och skapa ännu större impact.

Tävlingen Årets Changemaker 2018 är nu stängd. Tävlingen öppnar igen under början av 2019 - håll dig uppdaterad här på changemakersyard.com och såklart på våra sociala medier!

*Green Team är en grupp praktikanter som tillsammans med seniora designers på Antrop fokuserar helt på projekt för social och ekologisk hållbarhet. Teamet har bland annat hjälpt Greenely, Just Arrived och Changemakers' Yard.

Tack till vår grymma partners <3