Många unga har redan identifierat ett samhällsproblem som de vill vara med och lösa, de kanske till och med redan har en lösning på problemet! För de ungdomarna är det extra viktigt med verktyg för att ta sitt engagemang till nästa nivå.
Att bygga organisationer och team
I regel räcker det inte att sätta ihop ett team av kompetenta individer för att teamet ska prestera goda resultat. De behöver också ha förmågan att samarbeta med varandra för att nå bra resultat. Därför har vi tagit fram övningar där ungdomarna kan träna just rollfördelning och ansvarsfördelning och förmågan att samarbeta.
Gällande organisationsform så finns det olika att välja mellan som aktiebolag, ekonomisk förening, ideell förening, enskild firma, handelsbolag och stiftelse. Notera att ett kooperativ inte är en företagsform. Det bygger istället på möjligheterna till inflytande och kan uppnås i flera företagsformer.
Att skapa hållbar finansiering
När organisationenformen är bestämd kan det vara läge att se över finansiella frågor. En organisation eller ett företag behöver alltid pengar eller kapital som det kallas, för att komma igång, fungera och utvecklas. De allra flesta söker kapital utifrån på olika sätt. För att idén ska vara hållbar i längden måste det finnas någon som är beredd att betala för det som erbjuds. Därför måste man jobba på att utveckla erbjudandet så att idén blir säljbar. Många sociala entreprenörer kombinerar inkomstkällor, dels säljer de sin produkt (tar betalt för den faktiska lösningen), dels säljer de kunskap runt sin produkt (tillexempel föreläser) och dels söker de bidrag från stiftelser eller myndigheter.
Det finns inget facit utan det viktiga är att hitta en modell för hur man får inkomst som passar idén. Socialt entreprenörskap är i grunden som vilken annan form av entreprenörskap som helst. Det kräver finansiering och goda affärsmodeller för hållbarhet. Därför har social entreprenörer anledning att titta på traditionella finansieringslösningar till sitt företagande. Precis som alla andra entreprenörer. Det finns i huvudsak två sätt att finansiera sin verksamhet. Skap en affärsmodell genom att sälja tjänster. Eller sök finansiering utifrån genom bidrag, investerare, banker långivare och crowdfunding. De flesta blir hållbara genom en kombination.
Se gärna över olika affärsmodeller för att hjälpa ungdomarna att tänka bredare kring intäktsmodeller när man skapar tjänster eller erbjudanden med hållbarhets- eller välgörenhetsinriktining.
Kommunikation
I kontakt med finansiärer är det av största vikt att kunna kommunicera sitt projekt eller initiativ på ett intressant och gripande sätt. Att använda sig av storytelling är en populär metod bland sociala entreprenörer och bidrar till en stark “branding”. Det vill säga varumärkesbyggande. Att kunna svara på varför just en själv är rätt person att ta sig an samhällsutmaningen är viktigt när man ska få med sig andra och berätta sin historia. Att skapa en personlig hiss-pitch är en god början.
Varumärket är det helhetsintryck som andra får och har av den sociala entreprenören och hens verksamhet. Man bygger sitt varumärke genom kommunikationsinsatser och de formella och informella möten man har. Därför är det viktigt att alltid tänka på hur sin organisation och en själv vill uppfattas av andra.
Effektmätning
Att kunna visa att man gör skillnad och åstadkommer en förändring kan vara mer utmanande när man inte har en produkt men inte desto mindre viktigt. Därför är det viktigt att sätta tydliga mål för verksamheten och att regelbundet följa upp mål och resultat. Hur ska investerarna annars kunna lita på att det blir något vettigt av?
I traditionellt entreprenörskap är det ofta lättare att utvärdera sin verksamhet än i socialt entreprenörskap. Hur vet man hur mycket nytta eller värde man har skapat för människor eller samhället? Resultatet ska inte bara ha gjort gott och skapat nytta utan helst ska man kunna utvärdera i hur stor utsträckning också. Detta är något alla sociala entreprenörer kämpar med. I socialt entreprenörskap behöver man veta vart man är på väg, mäta detta och följa upp resultat. "The social reporting standard" är ett färdigt verktyg speciellt framtaget för att mäta förändringen som sociala entreprenörer skapar. Den är gratis att använda!
Uppskalning
Sociala entreprenörer vill skapa så stor skillnad som möjligt. Det finns många sätt att skala upp idéer. Man kan antingen kopiera det man gör och sprida det till flera platser, eller låta andra som gör liknande saker använda sin idé. Eller fritt dela lösningen till de som är intresserade av att driva något liknande. Många sociala entreprenörer möter en del hinder längst vägen när de skalar upp sin idé. Det kan till exempel vara svårt att hålla tydligt fokus och kvalitet överallt på samma gång. Det kan också vara svårt att välja en organisationsform som passar utvecklingen eller att leda organisationen genom denna förändring.
När en ide har visar sig fungera och ge den effekt som önskades börjar många skala upp sin verksamhet. Det finns många olika modeller för det. Vad kan vara bra att ha i åtanke när man ska skala upp idén? På Changemakers Yard har vi sammanfattat metoder och verktyg som vi vet att många sociala entreprenörer haft nytta av.
Samhällspåverkan
Målet med socialt entreprenörskap är att skapa så stor social påverkan som möjligt. För att förstå olika sätt att skapa samhällsförändring kan vi dela in en social entreprenörs impact i "fyra nivåer av samhällspåverkan".
1. En lösning på ett samhällsproblem/behov - levererar "direkt service". Det vill säga, en social entreprenör löser ett problem eller kommer på ett bättre/mer effektivt sätt något kan göras på.
2. Uppskalning av "direkt service". En social entreprenör expanderar sin idé och skalar upp sin verksamhet.
3. Förändring av beteendemönster. Beteendemönster inom ett fält har förändrats. Det kan vara att en social entreprenör lyckas förändra en nationell lag, policy eller läroplan. Eller så lyckas hen skapa en helt ny marknad.
4. Systemförändring. Innebär att något har förändrats i grunden. Det är en förändring som påverkar hur vi ser på världen även utanför det specifika området. En systemförändring uppnås när den skillnad som skapas når en så kallad tipping point. Då sker omfattande förändringar som bli permanenta.
Fördjupa dig
Lärarhandledning - Del 4
Changemakers Yard - Finansiering & partnerskap, kommunikation & mäta och växa