Vi hyllar unga eldsjälar

Med utmärkelsen  Årets Changemaker vill vi uppmärksamma, hylla och stödja unga sociala entreprenörer. Utmärkelsen går till en ung individ eller grupp som gått från idé till handling för att skapa positiv samhällspåverkan. Priset består av strategisk coachning och möjliggör för Årets Changemaker att ta sitt initiativ till nästa nivå.

Vem kan bli Årets Changemaker?

  • Ungdomar mellan 16 och 25 år
  • En individ eller grupp som har startat ett samhällsförbättrande initiativ som skapar hållbar, social och/eller miljöpåverkan

Vem är en Changemaker? 

En Changemaker är en person som har en eller flera av dessa egenskaper:

  • är empatisk
  • kan leda både sig själv och andra
  • har tilltro till sin kreativitet 
  • kan att tänka kritiskt
  • har förmågan att identifiera en utmaning – och agera för att lösa den!

En Changemaker är en aktiv medborgare som är övertygad om att alla är ansvariga för att skapa den positiva förändring man själv se i samhället.

Vad innebär Årets Changemaker?

Ungdomar som erhåller utmärkelsen Årets Changemaker får strategisk coaching från våra partners: Accenture, Antrop och Coompanion. Med den strategiska coachingen får  Årets Changemaker stöd i hens resa att utveckla initiativet, dess impact och sitt nätverk.

Utmärkelsen delas ut den 18 juni 2019 samt i samband med Raoul Wallenbergs Dag den 27 augusti 2019.

 

 Årets Changemaker är nu stängd. Vi öppnar nomineringssidan tidigt nästa år.Årets Changemaker 2018

Gabriella Kärnekull Wolfe erhöll 2018 utmärkelsen Årets Changemaker för sitt stora engagemang och förmåga att få med sig andra i kampen mot sexuella övergrepp och prostitution. I samband med #metoo-rörelsen startade Gabriella uppropet #intedinhora, för kvinnor, transpersoner och barn med erfarenhet av prostitution. Sedan dess har uppropet utvecklats till en organisation och engagerat tusentals människor genom sociala medier och opinionsbildning.

- Jag brinner för jämställdhet och mitt fokus ligger på barns och kvinnors rätt att slippa våld och övergrepp. Jag har egna erfarenheter av övergrepp och jag ser hur barn och kvinnor i samhället fortsätter utsättas. Det gör mig arg. Men jag äts inte upp av min ilska, jag ser den snarare som min drivkraft. Det är ilskan över hur samhället ser ut som driver min vilja att förändra det, säger Gabriella.

Läs mer om Gabriellas initiativ: www.intedinhora.se

Läs Gabriellas kolumn i Metro: www.metro.se/gabriella-kärnekull-wolfe

Se Gabriella i TV4s Nyhetsmorgon: https://bit.ly/2CRdyYR 

Hör Gabriella berätta om hennes rörelse (YBC Talks): https://bit.ly/2WG4gqf